"Les arrels mai es poden perdre i així ho estem mantenint a la Festa del Most"

Dimarts, 16 d’octubre de 2018

Parlem amb l'Anna Oliva, regidora de cultura, agricultura, medi ambient i promoció econòmica de l'Ajuntament de Castellví­ de la Marca.

1) Enguany la Festa del Most de Castellví de la Marca celebra 60 anys, quins són els orígens d’aquesta festa?

Aquesta festa es va iniciar a finals dels anys cinquanta i un dels seus impulsors va ser el Mossèn Ramon Pi. La Festa del Most va néixer de la mà dels “Jocs Florals”, que estaven promoguts pels veïns del municipi Joan Rius, poeta local, i Pau Alsina. Tot això estava organitzat per l’església, que en aquella època estava al darrera de gairebé totes les activitats que es feien al municipi, i la Societat La Munienca, que era on tenien lloc la majoria dels actes.

2) Des del 1958 fins l’actualitat, hi ha algun acte o alguna peculiaritat que s’hagi repetit durant aquests 60 anys?

Des del 1958 fins l’actualitat s’ha seguit la tradició de fer pubilles les noies del municipi. En un principi és feia pubilla a una sola noia, que s’escollia mitjançant una votació, i la resta eren dames. En els últims 15 anys, aquesta votació s’ha eliminat i totes les noies són pubilles. A mitjans dels anys 90 també es va introduir la figura de l’hereu, formada pels nois del municipi.

A més a més de les pubilles, un dels actes que s’ha mantingut al llarg dels anys és el concert i el ball del most. Actualment encara mantenim la tradició de que les pubilles i els hereus presideixen el concert i obren el ball.

3) Lligat a una d’aquestes tradicions que ens comentes, enguany hi ha una exposició fotogràfica dedicada a les pubilles i hereus...

Gràcies a la participació de tots els veïns i veïnes del municipi, hem pogut recollir algunes de les imatges de les pubilles (i hereus) que hi ha hagut al nostre municipi en aquests 60 anys. No hem pogut arribar a recuperar imatges de tots els anys però estem molt contents amb el resultat ja que ha quedat una exposició ben bonica i plena de records. S’inaugurarà el dissabte a la tarda i també es podrà visitar el diumenge al migdia.

4) Ha canviat molt la festa com era concebuda tradicionalment i com ho és en l’actualitat?

Evidentment amb el pas dels anys hi ha actes que s’han anat incorporant i d’altres que s’han anat perdent, com passa a totes les festes. Tot i això, és una festa bastant tradicional i que manté els seus inicis, sempre conservant les nostres arrels.

5) Podem dir doncs que ara és una festa amb un aire una mica diferent tot i que conserva les seves arrels...

Exacte, ja que les arrels mai es poden perdre i així ho estem mantenint a la Festa del Most. Sempre intentem que la majoria d’actes i activitats tinguin relació amb la verema, la terra i la cultura. Per exemple aquest any el divendres tenim una xerrada sobre el parlar penedesenc on descobrir l’origen de les diferents paraules que tenim pròpies al Penedès, també hi ha una jornada tècnica el dissabte al matí pensada pels agricultors i ramaders, i dissabte al vespre la fira enogastronòmica on es donen a conèixer els productes de les caves, cellers i restaurants del nostre municipi.

6) Ara ens parlaves de la fira enogastronòmica, un acte s’ha convertit en els últims anys en un dels més populars, d’on neix aquesta iniciativa?

Així és. La fira enogastronòmica neix de la idea de potenciar i promocionar els productes del nostre municipi en relació a la vinya i la gastronomia, d’aquí el concepte “enogastronòmic”. És una fira pensada per a mostrar a tots els visitants els cellers, caves i restaurants del municipi, ja que ens trobem que cada any més, no només s’acosten a la fira els veïns i veïnes del municipi sinó també dels voltants.

7) També has mencionat una jornada tècnica el dissabte al matí, parla’ns una mica sobre què anirà...

És una jornada pensada pels agricultors i ramaders del municipi i voltants i per tota la gent que hi pugui estar interessada. En primer lloc es farà una demostració d’un nou sistema d’aplicació de fitosanitaris amb dron, posteriorment es comentarà i es resoldran dubtes sobre la situació dels formulats de coure en la viticultura i, per acabar, es parlarà de l’ús del gasoil agrícola i el treball de persones jubilades en explotacions agrícoles i ramaderes.

8) I de la resta d’actes, què destacaries?

Fins ara hem comentat sobretot els actes que tindran lloc el divendres i el dissabte, destacant la 11a Fira Enogastronòmica. Però el diumenge també està ple de diferents activitats. Pel matí tenim la trobada de cotxes clàssics, que l’any passat va tenir molt d’èxit, i a les 11 tindrà lloc una una cercavila pels carrers del poble on els balls folklòrics del municipi acompanyaran la carrossa de les pubilles i hereus del 2018 i de la quitxalla. En acabar, les pubilles i hereus faran l’ofrena del raïm a la missa del most.

Un altre acte del diumenge que té molt d’èxit és la “vermostada” abans d’anar a dinar. I ja per acabar a 2/4 de 7 de la tarda gaudirem del concert i ball del most i per tancar el cap de setmana farem el 9è tast de vi novell de diferents cellers del municipi acompanyat de petits tastets.

9) Consideres que és una de les festes principals del municipi?

Si, la Festa del Most és juntament amb Carnaval i la Festa Major de la Múnia un dels actes principals i amb més ressò que tenim a Castellví de la Marca.

10) I per acabar, per què ha de venir la gent a la Festa del Most de Castellví de la Marca?

Com bé he dit anteriorment, és una festa amb molta cultura i costums on ens ajuntem amics, família i coneguts per gaudir de bons moments. És una festa per també conèixer el municipi i els diferents racons que tenim i per gaudir d’una de les festes més tradicionals de Castellví de la Marca.
Darrera actualització: 23.04.2019 | 12:03