Història

Durant el s. X, quan era terra de frontera –d’aquí el nom antic de Castell Vell Extrem de la Marca–, el territori pertanyia al Comte de Barcelona. Vers l’any 936 el va vendre a uns súbdits seus, i a la vegada, aquests el van tornar a vendre vers l’any 965 als Castellvell. L’any 1023 els Castellvell van adquirir-ne els drets de forma definitiva; obtenint, d’aquesta manera, la més alta jurisdicció sobre el castell termenat. D’aquest antic llinatge, per vincles familiars, va passar als Montcada i als vescomtes de Castellbó, fins que a l’any 1396, el rei Martí l’Humà va incorporar el terme a la corona d’Aragó.

A Castellví de la Marca hom pot localitzar-hi distints monuments i masies d’interès historicoartísic. Entre aquests, destaquen les restes de l’antiga capella de Sant Miquel, la qual data del s. X, i que es troba annexa a les restes d’un recinte emmurallat de l’època medieval, del qual en resta la torre de l’homenatge, coneguda popularment amb el nom del Castellot.

El conjunt del Castellot, que es troba situat a 465 metres d’altitud, esdevé l’indret més emblemàtic del nostre municipi. Des d’aquest punt hom albira una extraordinària panoràmica de la serralada prelitoral, la depressió del Penedès i la serralada litoral.

Darrera actualització: 4.07.2022 | 11:51
Darrera actualització: 4.07.2022 | 11:51