Capella de la Marededéu del Vinyet de can Noia

Les seves arrels, com les de la resta del municipi, són molt antigues, possiblement de l’època de la repoblació, a mitjans del segle XI.

És d’una nau rectangular, amb l’absis recte orientat al nord i portal d’arc escarser a migdia, amb un petit afegit al lateral esquerre que s’utilitza com a sagristia. La volta de canó, amb llunetes a banda i banda, és molt plana i està sostinguda per tres arcades torals de pedra treballada amb impostes, aguantades per columnes fetes d’una manera molt matussera. La teulada és a dues vessants amb teula àrab. La façana té uns lleugers contraforts als laterals. Al frontís, el portal d’entrada de pedra picada amb un petit ull de bou a nivell del ràfec, d’on arrenca un petit campanar de cadireta d’una obertura de mig punt, amb campana.

S’hi venerava la marededéu del Vinyet, talla de petites dimensions policromada, de tradició romànica però de tipologia gòtica (finals s.XVIII inici s.XIV).

Tot el seu interior va ser malmès el juliol de 1936, però l’edifici es va respectar, com d’altres del municipi) Actualment, s’hi ha col·locat bancs de fusta nous i s’hi celebra missa una vegada l’any. Forma part de la hisenda de can Noia de Castellví, on tenen les claus per poder-la visitar.

Darrera actualització: 29.10.2018 | 11:05