Església Parroquial de Santa Maria de la Múnia

Es troba situada a la plaça Nova del nucli de la Múnia, a 197m d’alçada. La rectoria està  adossada. Els seus orígens són molt antics; se suposa que al segle XII existia una petita esglesiola romànica, al peu del camí de pas, on es va edificar al seu entorn un hostal.

L’antiga església va estar molt reformada al segle XV, i s’hi van fer obres de millora l’any 1802. Va patir considerables desperfectes durant la guerra del Francès, posteriorment, en augmentar la població de la zona de la Múnia, el 1876 va ser elevada a annex de Sant Sadurní de Castellví. Aleshores es va optar per enderrocar-la i fer-ne una de nova planta al mateix indret, que el 1886 estava acabada, la qual va quedar tal com ara la podem veure.

El 19 de maig de 1904 es va dictaminar la separació de l’annex de la Múnia de la parròquia matriu, i es va convertir en parròquia independent en territori, a expenses de la de Sant Sadurní. La R.O. definitiva va ser concedida a Madrid el 12 de febrer de 1916 i l’1 de gener de 1917 va tenir el primer rector.

L’edifici fa 25m de llargada, uns 7m d’amplada i el creuer, uns 14m. És d’una sola nau de planta en creu llatina i dues capelles laterals per banda. Absis poligonal (de sis costats) amb volta d’arcs nervats i finestres. El creuer té un clau amb volta nervada, és estil ogival i sembla que les arcades van ser aprofitades de l’antic temple gòtic existent probablement des del segle XIV. A la nau, tres arcades escarseres amb llunetes. La part del cor té una barana de fusta. La coberta és a dues vessants. Façana esgrafiada amb portal de mig punt que té un ull de bou damunt.

A la dreta adossat té el campanar edificat el 1960, és de planta quadrada que es converteix en octogonal al pis de les campanes, acabat en balustrada i templet cobert per una cúpula. Té quatre finestres amb volta de mig punt al lloc de les campanes i quatre ulls de bou sota, dos d’ells coberts per les busques del rellotge. La seva alçada és de 27m. Conté dues campanes: la de la finestra de ponent fa 95cm de diàmetre i la de la finestra de migdia, 57cm. Aquestes campanes estan connectades als rellotges.

Tot el conjunt arquitectònic és una obra sense cap estil definit amb predomini de línies senzilles i funcionals.

Plaça Nova, 1 - 08732 La Múnia (Castellví de la Marca) - Barcelona (Catalunya)
Darrera actualització: 29.10.2018 | 11:20