S'inaugura la torre del Castellot amb una caminada amb èxit de participació

Dimarts, 27 de novembre de 2018

El dissabte i dins del marc de les Festes de Sant Sadurní­ es va inaugurar la torre del Castellot amb una caminada amb més de 150 participants.


Aquest dissabte es va inaugurar oficialment la restauració de la torre del Castellot amb una caminada. L’acte es va celebrar dins del marc de les Festes de Sant Sadurní, patró de Castellví, i va comptar amb més de 150 participants. Tot i que divendres el temps no va acompanyar gaire, dissabte el dia va clarejar assolellat i va convidar a realitzar la caminada d’uns 45 minuts fins a dalt de tot de la muntanya del Castellot.

 

Es va sortir a les 10 del matí i un cop arribats a dalt i esmorzats, l’alcalde de Castellví de la Marca, Xavier Ramos, va iniciar els parlaments. En el seu discurs, va donar les gràcies a tots els presents per ser-hi en un dia tan important i especial pel municipi de Castellví de la Marca. També va explicar el llarg procés fins a arribar al moment de la inauguració: des de les negociacions per la compra del Castellot, ja que es tracta d’una propietat privada, fins a arribar a inaugurar la nova torre. Va destacar també la col•laboració de la Diputació de Barcelona i el Consell Comarcal de l’Alt Penedès, les dues administracions que han estat recolzant a l’Ajuntament en tot el camí de la restauració, sense oblidar-se de la subvenció dels Fons FEDER de la Unió Europea. L’alcalde va comentar que la torre del Castellot forma part de la primera fase de restauració i que ja s’està treballant per poder dur a terme una segona fase que inclouria la zona de la capella i que s’iniciarà el 2020.

 

Seguidament, va ser el torn de paraula dels Srs. Josep Sánchez i Francesc Albín, els arquitectes encarregats de la 1ª i 2ª fase de restauració del Castellot. Sánchez va destacar que el seu projecte ha procurat mantenir l’autenticitat única i testimonial del Castellot. Tanmateix i tot el que ha permès el pressupost, amb la restauració s’ha retornat el Castellot a la seva estructura original, dotant als murs de la seva capacitat portant i al conjunt de la torre la seva estabilitat i forma originaria. També va comentar que en tots els processos restauradors s’han utilitzat tècniques tradicionals i que sempre s’ha intentat fer palès la part antiga de la part nova. De fet, el límit entre el nou i el vell s’ha subratllat amb la inserció d’una filera de pedres d’un material luminescent que en els moments de foscor permet percebre amb claredat la part afegida.
 

Per concloure amb els parlaments, el Sr. Ramon Martí, director arqueològic de l’equip de recerca de la Universitat Autònoma de Barcelona que ha realitzat les excavacions arqueològiques va fer cinc cèntims dels resultats obtinguts fins ara. Martí va explicar que s’han descobert noves estructures com les restes de tres muralles distintes i s’han recuperat materials arqueològics diversificats que encara són en procés d’estudi. També va comentar que el Castellot va estar més de 1.500 anys en ocupació continuada i que una de les principals sorpreses de l’excavació d’aquest any ha estat descobrir l’important paper que va jugar el Castellot al segle XV durant la Guerra Civil Catalana. La bona notícia és que els treballs arqueològics no acaben aquí, ja que tenen garantits els pròxims 3 anys per continuar treballant i aprofundir en el coneixement del territori.

 

Després dels parlaments, l’alcalde Xavier Ramos va tallar la cinta d’inauguració i tothom qui va voler va poder pujar fins a dalt de tot de la torre per gaudir de les magnífiques vistes que ofereix aquest mirador del Penedès.
 
Darrera actualització: 23.04.2019 | 11:43