Presentem la 3ª fase de restauració del Castellot

Dijous, 4 d’agost de 2022

El passat divendres 15 de juliol, la 1a Tinent d’alcalde, Núria Cañís, va presentar la tercera fase de restauració del Castellot. Durant la presentació va estar acompanyada per Albín Arquitectes, els redactors del projecte. Amb aquesta última fase es conclouran els treballs realitzats des de l’any 2017 en aquest punt tan emblemàtic del municipi.  

La primera fase (2017-2018) va incloure la restauració de la torre. La segona fase va finalitzar al març de 2021 i es va centrar en aprofundir en l’estudi i excavació arqueològica de tota la zona de l’entorn del Castellot per definir els elements estructurals claus del jaciment, com els habitacles i el traçat de la muralla. Paral·lelament, s’han dut a terme excavacions arqueològiques des de l’any 2016.

En què consistirà aquesta tercera fase?

Es pretén la realització d'una sèrie de treballs que es veuen necessaris per assegurar:

a) Introducció d'un mirador més accessible, a nivell de la capella de sant Miquel amb un accés amb poc desnivell per tal que les persones amb dificultats de mobilitat tinguin accés també a un mirador sobre la plana del Penedès sense necessitat de pujar per l'interior de la torre amb una escala de gat.

El nou mirador tindrà un sostre corbat, base d'una pèrgola feta amb canya de bambú, sobre una estructura de ferro galvanitzat, es situarà sobre aquest mirador de manera de recrear virtualment el que podria ser la segona nau enderrocada de l'església de sant Miquel. Servirà també de protecció solar en aquest punt.

b) Facilitar la comprensió de l'abast de la intervenció arqueològica, marcant uns itineraris amb uns passos diferenciats, assenyalar els punts notables de l'excavació, explicar amb paviments, textures i colors diferents les diverses fases de construcció del castell i la instal·lació de panells informatius.

c) Completar la intervenció arqueològica i completar el realçament de la muralla de migdia.

d) Millorar la visitabilitat i accessibilitat del monument, engrandint lleugerament l'àrea d'aparcament existent, situada a 100 m de la torre.

L’obra ascendeix a 199.998,81€. S’ha demanat a la Diputació de Barcelona, a través del Programa sectorial de rehabilitació i millora d’edificis, edificacions i jaciment arqueològics locals, una subvenció del 90% de l’obra (179.998,81€). De cara a finals de setembre es tindrà la resolució d’aquesta subvenció i, un cop acceptada, els treballs es preveu que tinguin una durada de tres mesos.

Darrera actualització: 4.08.2022 | 15:15