Les Cases Noves de la Riera

És el nucli més a ponent del municipi, al peu de la zona muntanyosa, al costat del meandre que forma la riera de Marmellar i que configura completament la seva fisonomia; molt proper al Maset dels Cosins.

Hi passa la carretera que circumda una bona part de la planúria castellvinenca. El pont de dos ulls, damunt la riera de Marmellar és un dels seus característics atractius paisatgístics. Aquest petit nucli de població té el seu origen a l’època medieval, per la raó que damunt de la cinglera que forma la riera hi havia hagut la casa forta de Ribafort, on es diu que hi havia una torre de defensa i un fossat envoltant-la, edificació avui completament desapareguda. Segurament les seves pedres es van emprar per bastir algunes de les cases que hi ha al lloc. N’eren propietaris, al segle XV, la nissaga de donzells Subirats-Barberà, molt coneguda al Penedès per la gran quantitat de propietats que posseïen. 

Hi ha dos nuclis: el nucli principal descansa enmig de dos carrers paral·lels que ordenen les parcel·les d’una manera perpendicular, de forma que un dels carrers parteix propietats en parcel·les llargues a una banda i curtes a l’altra. De l’altre nucli anomenat Ribafort, pel fet que hi va haver la casa forta esmentada, en destaca la casa coneguda per cal Noia de Baix.

Darrera actualització: 4.10.2018 | 09:24