Les Cases Noves de Cal Marques

Aquest barri es troba situat al sector de migdia del terme municipal, a uns dos quilòmetres a ponent de la Múnia. Fins no fa gaires anys el travessava la carretera de Sant Jaume dels Domenys, ara desviada pel nord del nucli. Es va formar durant la primera meitat del segle XIX amb cases de banda a banda de l’antic camí, després asfaltat, que el parteix. La part més antiga de la zona és on hi ha el carrer de la Costa. Més endavant es va fer el carrer Ample, de traçat noucentista. 

S’anomena així pel nom del masover de cal Marques (ara Cal Miret) de l’actual barri de Cuscó, que es va fer una casa al peu del camí a Sant Jaume, exemple que van seguir altres arrendataris de terres de la zona. 

Hi ha hagut i encara hi ha, un bon nombre de granges. A prop seu, en direcció a ponent i tocant la carretera, hi ha el petit nucli de les Cases de Sant Joan. Quan l’Ajuntament va decidir buscar un lloc fix per instal·lar-se a mitjans del segle XIX, va escollir aquest indret i va romandre-hi fins a inicis del segle XX que es va traslladar a la Múnia. 

Formen part del paisatge d’aquest indret els característics pous d’aigua entre la carretera i el nucli de la població.

Darrera actualització: 4.10.2018 | 09:23